De wintertijd is ingegaan. Het is eerder licht en het wordt weer vroeg donker. We zetten dan ook eerder de lampen aan. Maar wist u dat bij elk moment van de dag een andere kleur licht hoort? We kunnen onze biologische klok hier erg mee verstoren. In deze blog gaan we verder in op het belang van goede verlichting.

In de podcast over het Amphia Ziekenhuis was het al te horen, de positieve effecten die goede verlichting kan hebben op cliënten en patiënten. Bovendien kan slechte verlichting invloed hebben op het welzijn van medewerkers. Flikkerende lichten veroorzaken hoofdpijn, te fel licht veroorzaakt schittering en te weinig licht leidt tot vermoeidheid.

Kwantiteit én kwaliteit
De lichtkleur is van belang om efficiënt te kunnen werken. Wanneer we op het verkeerde moment het verkeerde soort licht binnenkrijgen ontstaat er een vorm van jetlag. We gaan dan meer fouten maken en minder efficiënt werken. De juiste lichtintensiteit en het juiste lichtpatroon kunnen dat voorkomen.

Het effect van de biologische klok
Het licht is ’s ochtends relatief blauw en ’s avonds relatief rood. Blauw licht associëren we met opstaan en warm licht juist met ontspannen. Wanneer dit niet overeenkomt met onze biologische klok kunnen we minder efficiënt werken en gaan we fouten maken. De lichtverandering gaat overdag heel vloeiend, maar binnen is er vaak maar één soort licht en één lichtsterkte.

Kunstmatig dynamisch licht
Uit onderzoek van Philips is gebleken dat slechte verlichting fysieke klachten kan veroorzaken: Hoofdpijn en migraine, slapeloosheid, vermoeide ogen en duizeligheid. Daarom kan goede verlichting bijdragen aan het welzijn van medewerkers. Belangrijk is dat het licht dynamisch is en met onze biologische klok mee verandert gedurende de dag.

Verbod op tl vanaf 2021
De bekende tl-buis mag mogelijk niet meer vanaf 1 september 2021. Uit nieuwe Europese richtlijnen blijkt dat er ecologische eisen aan tl-buizen worden gesteld. Het gevolg is dat tl-verlichting wordt uitgefaseerd en vervangen door led-varianten.

Total Gas & Power biedt ledlampen die voldoen aan de nieuwe eisen van de Europese EcoDesign Richtlijn. De ecologische voetprint is minimaal omdat de armaturen van de ledlampen herbruikbaar zijn.

Wilt u met uw bedrijf voldoen aan de maatregelen, bijdragen aan een duurzame samenleving en de werkomstandigheden van medewerkers verbeteren? Vraag eenvoudig uw offerte aan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *