Waar lopen bedrijven tegenaan tijdens hun energietransitie? En wat levert het hen op? In de podcast Koplopers in zakelijke energie gaat John van Schagen (BNR) langs bij ondernemers die de verduurzamingsslag al hebben gemaakt. Elke aflevering komt een andere sector aan bod, met deze aflevering: de retailsector.

In deze aflevering van de podcast Koplopers in zakelijke energie gaat John van Schagen langs in Woerden. Daar werd in het najaar van 2019 de eerste energie-circulaire supermarkt van Nederland geopend. Lidl Zero, zo wordt het Lidl-filiaal genoemd, al lijkt het van buiten net een doorsnee supermarkt. Arnold Baas, manager energiezaken bij Lidl, leidt John rond.

Zonnepanelen op het parkeerterrein
Het begint al op het parkeerterrein. Dat staat vol met carports, zoals je ze ook wel ziet bij supermarkten in zonnige landen. Op het dak van het Lidl-filiaal pasten niet voldoende zonnepanelen om aan alle vraag te voldoen, dus werd besloten uit te breiden naar het parkeerterrein. Daarmee komt het aantal zonnepanelen op een totaal van 1766 – goed voor zo’n 450.000 kwh per jaar. En dat levert gelijk een attent extraatje op voor de klant. Op het parkeerterrein staat een snellader voor elektrische auto’s, waar klanten hun auto gratis op kunnen laden.

Koude- en warmte-energie
In de winkel zitten in totaal 180 heipalen in de grond, waarin warmte-energie wordt opgeslagen. Arnold Baas legt uit: “In de zomer produceren we iets meer warmte, omdat we dan volop aan het koelen zijn. Die stoppen we in de grond, zodat we daarmee in de winter het filiaal kunnen verwarmen.” Deze manier van hergebruiken van warmte-energie zorgt er mede voor dat de Lidl Zero – de naam zegt het al – volledig aardgasvrij is.

Duurzame energie omarmen
John van Schagen spreekt ook met Erik van Merrewijk. Hij is consultant bij Econnectic, een bedrijf dat organisaties begeleidt die duurzame energie willen omarmen. Van Merrewijk is onder de indruk van de Lidl Zero en vertelt wat retailers zelf kunnen doen om te vergroenen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *