Als bedrijven moeten we minder afhankelijk worden van aardgas. Zowel in gebouwen als in productieprocessen. Bij het verbranden van aardgas komt namelijk CO2 vrij. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet die CO2 uitstoot omlaag. Vanwege de aardbevingen moet daarnaast ook de Groningse gaskraan dicht. Dat wordt makkelijker als we in Nederland minder aardgas nodig hebben.

Uit het benchmarkonderzoek dat onder meer dan 200 energiegrootverbruikers werd uitgevoerd blijkt dat bedrijven verwachten minder gas te gaan gebruiken in de komende vijf jaar. Bedrijven willen van het gas af, maar weten niet hoe. Wij geven praktische tips.

Minder gas verbruiken in uw bedrijf
Kantoren moeten per 2023 Energielabel C hebben. En nieuwe kantoren moeten BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) worden. Energiebesparing (en dus besparing van gas) begint altijd bij goede isolatie. Isoleer de muren, ramen, daken en vloeren van uw kantoor of bedrijfspand. Isoleer ook de leidingen van en naar de gasketel.

Een vervolgstap is het gebruik van energiezuinige apparaten en machines. Let bij de aankoop van nieuwe apparatuur op het energielabel A+. En bereken bij oude apparaten en machines of vervanging door een nieuw energiezuinig apparaat inmiddels ook qua kosten niet veel voordeliger is.

Alternatieven voor gas in uw kantoor of bedrijfspand
Als alternatief voor gasverbruik in uw kantoor of bedrijfspand kunt u denken aan een (hybride) warmtepomp. Ook kan het mogelijk zijn in uw buurt aan te sluiten op een warmtenet of stadsverwarming, waardoor u kant en klare duurzame warmte zonder onderhoud heeft. Als u zonne-ruimte heeft op uw dak of bedrijfsterrein, kunt u de warmtepomp combineren met zonnepanelen. In dat geval kan ook een zonneboiler voorzien in warm water. Een laatste alternatief is restwarmte gebruiken van industrie in de buurt. Met de keuze wat de meest (kosten)efficiënte oplossing voor u is, kunnen onze adviseurs u helpen.

Alternatieven voor gas in de industrie
In veel industriële processen zijn temperaturen nodig van meer dan 250℃. Daarvoor is duurzaam opgewekte energie geen alternatief. Voor dit soort processen investeert Total Gas & Power fors in waterstof. Mits deze wordt geproduceerd met duurzaam opgewekte energie, is dit een zeer krachtig en duurzaam alternatief voor gas.

Voor machines die nu draaien op stookolie en diesel is LNG (Liquid Natural Gas, of in goed Nederlands: vloeibaar aardgas) een goed alternatief. Hiervan zijn de uitlaatgassen veel schoner en vermindert de uitstoot van CO2 met een kwart.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *